Ergenlik döneminde kimlik oluşumunda yaşanan bireysel sorunlar, aile içi sorunlar, akran ilişkilerinde ve karşı cinsle yaşanan birçok sorunların yanı sıra hedef belirleme ve meslek seçimi sürecinde karşılarına çıkan zorlu sınavları verme durumundadırlar. Bu süreçte hem içsel çatışmalarını dindirme, hem de çevresiyle olan ilişkilerini düzenlemek durumunda olan gençlerin uzman desteği ile almaları onları rahatlatacaktır.
Son yıllarda öğrencilerin sınavlarda yarıştığı rakip sayısının artması, belirlenen okul, üniversite veya bölüm hedefine ulaşmada yaşadıkları zorluklar profesyonel bir yardım alma zorunluluğunu beraberinde getirmektedir. Eğitim koçu, öğrenci koçu olarak bilinen uzmanların desteği ebeveynlerin yükünü hafifletmekte, stres düzeylerini düşürmektedir. Koçluk seçiminde özellikle ergen ve öğrenci psikolojisini iyi bilen, anlayan uzmanların seçimi bir çok problemin çözümü için doğru adım atılmasını sağlayacaktır.
Çocuk terapisinde ilk amaç çocuğun bir sorunu olup olmadığını veya çocuğun bunun farkında olup olmadığını ve olası sebeplerin neler olduğunu kavramlaştırmaktır. İkinci ana amaç ise var olan problemlerin giderilmesidir. Genellikle 4 -10 yaş aralığındaki çocuklarla yapılan terapi biçimidir.
Çocukla yapılan ilk görüşmelerde çocuğun dünyasındaki ana temaları öğrenmek; ilgi alanlarını, özel yeteneklerini, korktuğu ve en sevdiği şeyleri tespit etmek olasıdır. Ayrıca çocuğun özgüvenini, duygusal ve sosyal gelişimini değerlendirmek; yaşına göre karşılaşabileceği problemlerle başa çıkma becerilerini saptamak çocuk psikoterapisinin diğer önemli amaçlarındandır.
Görüşmenin içeriği çocuğun gelişimsel düzeyine, kişilik yapılanmasına ve görüşmenin amacına göre farklılık gösterebilir. Örneğin 9 yaşındaki bir çocukla görüşme, 6 yaşındaki bir çocukla yapılan görüşmeden elbette ki içerik ve biçim bakımından çok farklıdır.
Bazı çocuklar kişisel sorunlarını bir yabancı ile paylaşmakta zorlanırken bazı çocuklar paylaşmak istese de çekingen davranabilirler. Bir diğer gurup çocuk ise oldukça ketum ve savunmacı davranabilir. Görüşmeci, başlangıçtan itibaren çocuğun sırlarını, korkularını, fantezilerini coşkularını yavaş yavaş hatta dolaylı yoldan oyunla ortaya koyabileceğini daima akılda tutmalıdır. Bazen çocuklar seanslarda özellikle ilk seanslarda şaşkın, korkulu, hırçın, hatta ilgisiz olabilirler. Usta bir çocuk terapisti hemen bu tuzağa düşmez, en kırcın bir çocuğun içinin ta derinliklerinde çok uyumsal bir parça taşıdığını ve terapistin asıl görevinin çoğun içindeki bu parçaya ulaşıp onu dışarıya çıkarmasında çocuğa yardımcı olmak olduğunu bilir.
Çocuğun sorunları çocuğun okul, arkadaş, akademik başarı ve çocuk ebeveyn ilişkilerini olumsuz bir şekilde etkiliyorsa çocuk terapisinden faydalanmak çok önemli seçeneklerden biridir.